Allt är Ernst Kirchsteigers fel.

Det är knappt två veckor kvar till julafton och jag vill därför ta tillfället i akt att önska er alla en riktigt operfekt jul.

Ja du läste faktiskt rätt.

Jag önskar er inte god jul, utan en operfekt jul. Ett ord som inte ens existerar i det svenska språket men som verkligen borde göra det. Speciellt på julen.

Extra ironiskt att rättstavningsprogrammet ändrar tillbaka till perfekt varenda gång jag skriver operfekt.

Julen är kanske mest av allt barnens högtid men det är också en tid för gemenskap med familj, vänner och personer vi kanske inte ser så ofta. Det borde vara upplagt för en underbar tid. Men blir det så? Rätt så sällan va? Tyvärr så spårar väldigt många personers jular ut, allt för många gånger på grund av alkohol men allra oftast tänker jag att det beror på orimliga förväntningar.

Förväntningar på en perfekt jul.

Jag ska inte säga att allt är Ernst Kirchsteigers fel, men… den jul som Ernst visar upp i TV4 är faktiskt inte förankrad i verkligheten.

Även om vi också kom från planeten Mars, precis som Ernst och hade hans utomjordiska talang, så skulle de flesta av oss ändå inte ha tiden att bosätta oss i ett hus i en månad enbart för att skapa julmys.

Men trots att jag vet det här förtrollas jag och många med mig av Ernst alla kunskaper. Han bakar lussekatter som får bagare att vilja kasta in bakplåten, viker till julgranar av ståltråd och täljer ihop flervåningshus i fyra träslag åt småfåglar. Allt Ernst tar vid blir perfekt. Ernst är som en levande kokbok, en universitetsutbildning i byggarbete, konungens förlorade trädgårdsmästare och en okrönt världsmästare i feng shui. Vi kan inte och ska inte jämföra oss med honom.

Förlåt mig Ernst, du är fantastisk men du är övermänsklig. Du är inte bra för mig och alla andra. Senast jag slog in julklapp så skrattade en kvinna på Åhléns till och med åt mig och sa: ”vad fult du gör”. Det är verkligheten, bäste Ernst.

 Jag vill inte att mina paket och min julgran ska se ut som om en heroinmissbrukare hade varit högst ansvarig och sedan bett någon köra över sakerna med skördetröska. Men det är så det blir för många vanliga människor (läs: män).

Det är inte i närheten av perfekt, men det är okej. Det är till och med högst rimligt. Därför ber jag dig Ernst. Gör åtminstone ett, ett misstag. Snälla. Vidbränn en jävla lussekatt, mät sjukt fel, snickra snett, sitt och bara glo i din smartphone ett avsnitt eller låt en pelargonia dö!

Jag tror faktiskt att både jag och många av er som läser det här skulle må mycket bättre och få en helt annan jul om vi slutade jaga det perfekta – oavsett om det är Ernst Kirchsteiger, våra grannar, släktingar eller vänner som vi jämför oss med.

Känns det svårt att släppa det perfekta så kanske man bör stanna upp, kliver ur sin egobubbla och påminna sig om att det som är perfekt för en själv kanske inte alls är perfekt för en annan.

Med det sagt så har jag i alla fall bestämt mig inför den här julen att:

Sluta jaga det perfekta.

Sänka mina förväntningar.

Sluta stressa.

Inte titta mer på Ernst.

Ha en underbar, operfekt jul.

 

Mårten Andersson

Komiker, aktuell med nya föreställningen ”Hybris”

Mårten Andersson

X