”Är den nyktra trenden en fluga?”

”Är SOBER en fluga eller här för att stanna?” Det var en av frågorna jag fick av journalisten från Elle i Holland som intervjuade mig inför en artikel om att allt fler väljer att inte dricka alkohol.

Jag har visserligen en massa planer för SOBER, som att ta det till fler svenska städer eller rentav andra länder men hennes fråga handlade egentligen inte om SOBER utan om något djupare. Frågan var nog snarare: ”Är trenden att inte dricka alkohol här för att stanna?”

Mitt svar är – JA!

Enligt flera rapporter så dricker unga svenskar allt mindre. Det är en tydlig trend. Vad det handlar om vet jag inte. Det kanske inte finns tid på grund av allt tv-spelande, snappchattande eller selfie-orgier. Eller….om jag ska vara lite allvarligare; handlar det kanske om det positiva i att Sverige nu för tiden är mer mångkulturellt?

De unga idag kanske ifrågasätter hur vi dricker alkohol på ett helt annat sätt än äldre generationer gjorde eftersom deras vänner är från kulturer där man inte dricker alkohol över huvud taget, eller på samma sätt? Jag bara gissar.

Den nyktra trenden som pågår just nu och som det nu talas och om i media över hela världen handlar dock inte bara om alkohol som många verkar tro. Långt ifrån. Det är mycket djupare än så. Trenden handlar snarare om en ökad medvetenhet – med allt vad det innebär.

Vi har sett en tydlig träningstrend i flera år där allt fler använder sig av personliga tränare, grupper som kör pass utomhus syns numera överallt och det slås rekord i antalet anmälda till löpartävlingar. Flera gym har sedan några år tillbaka yogaklasser flera dagar i veckan. Om jag får gissa så tror jag inte det dröjer länge förrän vi ser även meditation som gym-klasser. Att äta nyttigare har också pågått länge i form av olika dieter som Atkins, 5:2, LCHF och så vidare. För mig är det helt självklart att nästa sak i denna önskan efter inre harmoni , balans och välmående är att allt fler tittar på vårt förhållande till alkohol och främst fyllor.

Alla behöver ju inte göra som jag och gå från att vara Christer Pettersson till att bli Moder Theresa på åtta månader ha ha. Man kan ju göra det lite mer balanserat men jag kommer inte bli förvånad om allt fler börjar ifrågasätta normerna för hur många av oss svenskar har druckit och dricker alkohol. För mig handlar det inte om att skapa en massa förbud (även om jag tycker alkohol i svensk TV glorifieras) utan om att visa på alternativ och att få fler att inte bara gå på autopilot.

Jag är helt övertygad om att både SOBER och en nyktrare, inte nödvändigtvis helnykter, livsstil är här för att stanna. Jag känner att vinden i Sverige har vänt. Det ses inte längre som lika konstigt eller töntigt och frikyrkligt längre att inte dricka. Tvärtom. Man tittar på nykterheten med helt andra, nyfikna ögon och ser det som något coolt.

På fredag är det premiär för SOBER på Södra Teatern. Det är helt utsålt och kommer vara 800 personer på plats.

Något stort är på väg att hända i Sverige.

Kram

Mårten

Mårten Andersson

X