Att träna sig på att vara ensam.

Det är en konst att vara ensam. En svår konst många gånger. När ensamheten närmar sig så gör jag som så många andra – flyr på olika sätt men jag flyr allt mer sällan för det går att träna sig på att vara ensam. 

Alla kan nog känna igen sig i ensamheten. Den där obehagliga känslan av att inte känna sig sedd….omtyckt….eller viktig. En påfrestande och oskön känsla av tomhet och att något saknas.

Så vi gör allt i vår makt för att undkomma den känslan. Vi fipplar med mobiler, ringer vänner, sitter timme efter timme på Facebook, tittar på TV och så vidare och så vidare. De flesta av oss har nog också någon vi känner som bara hoppar från förhållande till förhållande. LIVRÄDDA för att vara ensamma. Tror ni att de personerna är genuint lyckliga?

Många av de här sakerna vi sysselsätter oss med gör vi ju också för att vi mår bra av dem men jag är övertygad om att den som inte bara klarar av att vara ensam – utan att fly genom ”aktiviteter”  – som kan njuta av ensamheten kommer att både vara lyckligare i sig själv och ha lyckligare relationer. För den som klarar av att vara ensam är inte beroende av någon eller något annat för att må bra. Andra människor blir som en fin bonus. Man delar gärna livet med dem men man är samtidigt fri i att bara vara med att vara själv.

Det är skillnad på att vara själv och att vara ensam.

Det hörs nästan på orden.

Själv. Som i att vara självständig. Du har VALT att vara själv.

Ensam. Ensam däremot…Det finns något sorgset och tomt över det. Ensam. Ingen har valt dig. Inte ens du själv. Du är ensam och vill fly. Komma undan.

Jag känner igen mig väldigt mycket i båda känslorna. Jag pendlar ofta mellan dem men sedan jag började träna på att vara själv så känner jag mig allt mer sällan ensam. Ni som har sett UNDER YTAN kommer att känna igen er i resonemanget kring den förändring jag pratar om i föreställningen för det är samma teknik med att träna på att vara själv – att sluta fly. Det handlar om att identifiera sina flyktbeteenden och agera. Inte imorgon, inte nästa vecka. NU – just do it! Om ni minns det inlägget här på sidan?

Jag brukade fly men sedan en tid tillbaka är flyktbeteenden borta ur mitt liv. När jag känner ensamheten och tomheten komma krypande nu för tiden så låter jag den komma istället för att fly med mobilen, träffa vänner jag egentligen kanske inte ville träffa just då eller att stressa bortåt på andra sätt. Jag möter ensamheten med öppna armar. Känner efter….på riktigt. Vad är det som är så farligt med att vara ensam? Egentligen?

 

blidö

Jag har länge känt ett behov av att komma bort från Stockholms stress och ha en plats med ett lugn och natur. För en tid sedan så fick jag möjligheten att hyra ett hus på vackra Blidö i Roslagen och jag tvekade inte en sekund. Blidö har blivit min viloplats och en plats för ”träning” och reflektion. Att kunna sitta framför brasan i en skön fåtölj helt själv och njuta utan att dela det med någon annan än mig själv eller att plocka svamp i skogen utan att någon annan är med och underhåller är nytt för mig men känns fantastiskt. Jag njuter verkligen när jag gör det och hittar ett lugn inom mig som känner i varenda del av kroppen. Men jag har fortfarande en bit kvar eftersom jag inser, samtidigt som jag skriver detta, att jag lagt ut de här bilderna nedan på Instagram idag ha ha 😀

Det är bevisligen inte helt enkelt och till och med tufft ibland men någonstans måste man börja och belöningen för att man gör det är desto större. För….you can run, but you can’t hide 😉

KRAM/

Mårten

Mitt hus på landet. Ibland känns det ensamt men allt oftare helt fantastiskt att få njuta i helt själv.

IMG_0233

Livskvalité.

IMG_0256

IMG_0270

IMG_0276

Mårten Andersson

X