BLOGG: SKAPA EN NY TRADITION I JUL – SKIPPA ALKOHOLEN

Snart är det jul igen och med julen kommer alla traditioner, fler än alla andra högtider tillsammans. Det ska pyntas, fixas med gran, julskinkan ska griljeras, klappar köpas och ljusstakar ska placdras ut i VARTENDA fönster (även i grovköket där ingen ens ser). Det ska skrivas rim, gås på julbord och kyrkan MÅSTE vi besöka fastän vi inte är troende och anser att Jesus var lika på riktig som Oscar Pistorius försvarstal.

”Janssons frestelse har vi ju alltid haft och det är klart vi ska dricka nubbe och sjunga nubbevisor?! Det har vi ju alltid gjort”

Min fråga är, behöver det vara så?

Traditioner är fina och de ska vi hålla hårt på för de är en del av vår historia. Men historien skrivs om varje dag och julen kan – precis som livet självt vara föränderligt – om man bara vill. Det är så lätt att låta livet bara rulla på som det alltid gjort.

Stanna upp en stund.

Nu.

Se dig omkring och fundera ett tag i all stress bland jultomtar, julkmust, julpizzor och annat påhitt; vill jag ha det så här denna jul eller gör jag bara det här för att jag alltid gjort det? Följer jag bara traditionerna för att ”alla andra” gör det?

Många går tyvärr i samma fotspår genom hela livet. För egen del tror jag att livet blir mycket rikare och roligare om man då och då vågar utmana saker som anses ”normalt” och ”rätt”. Det gäller även traditioner. Generella och egna.

Argumentet att man ”alltid gjort så” är bland de tröttaste jag vet. Minns ni sportkommentatorn Bosse Hanson som kallade några av AIK:s spelare för ”svartingar”. Hans försvar: han hade alltid sagt så.

Well, livet och historien förändras ständigt som tur är. Saker utvecklas och normer och regler ändras. Oavsett om man är anarkistiskt lagd eller följer alla dessa ”måsten” slaviskt så kan man stanna upp och fråga sig själv; vilken typ av jul vill JAG fira med mina nära och kära i år?

All förändring börjar med oss själva.

Om du läser detta har du förmodligen slutat tro på tomten för länge sedan (om inte var det här en spoiler och jag ber om ursäkt) och då bör du veta att julen främst är barnens högtid. Vad kan vara finare än att vara totalt närvarande med ditt barn denna fina högtid i så fall?

Med det sagt – bryt traditionen och skippa alkoholen i jul. För om du har turen att ha en fin familj runt dig , god mat på borden, varma kläder, tak över huvudet och julklappar under granen; behöver du då verkligen dricka alkohol också?

Skapa en ny tradition den här julen. Låt det bli en vit jul. Oavsett om det snöar eller ej.

 

KRAM & GOD JUL

Mårten Andersson

Mårten Andersson

X