Intervju: ”Jag vill öppna upp publiken med humor”

Mårten intervjuas av Skånska Dagbladet och berättar mer ingående om tankarna bakom vår tids nya folksjukdom Hybris. Läs hela intervjun här eller nedan:

Kultur och Nöje Han gjorde succé med sin föreställning Under ytan och nu är Mårten Andersson på turné med nya showen Hybris. Det handlar om att vi alla blir mer självupptagna och självgoda och att vi gått från ett vi-samhälle till ett jag-samhälle.

Ett tema som Mårten får publiken att skratta ut åt tillsammans med Zlatan och Dr Alban med flera. På lördag kommer han till Slagthuset i Malmö.
När tidningen når Mårten Andersson på telefon har han precis varit ute på ett riktigt svettigt träningspass. En ståuppkomiker behöver var i god form för att orka hålla energin uppe tre eller fyra kvällar i rad.
– Annars blir man inte lika stringent och det blir inte lika kul för publiken, säger Mårten Andersson.
I snart en månad har han varit på turné.

Hur har det gått hittills?
– Jag har fått bra recensioner och publiken tycker mycket om föreställningen. Men lustigt nog, ju längre norrut jag kommer, desto sämre blir recensionerna …
Mårten Andersson har analysen klar för sig.
– Jag skojar mycket i föreställningen om jante, att vi borde bli av med jante för jag tror att hybris är en konsekvens av jante. Man uppmuntras inte att vara unik och sticker man ut från normen och försöker göra något eget, så blir man mer eller mindre näthatad. I ett liv där man inte får vara sig själv kommer man till slut att bli som en briserande bomb som exploderar i selfies.

Man ser alltså lite olika på temat i olika delar av landet?
– Ja, jag inbillar mig att storstäderna har en lite mer humorutbildad publik. Det finns mer standupklubbar, mer komiker som kommer på besök. Man kanske förstår spelreglerna bättre. Men, å andra sidan, publiken på alla ställen har älskat föreställningen, det är recensenterna som tycker olika. Och det hade varit värre om publiken inte tyckt om den och recensenten älskat den …
Mårten försöker i föreställningen beskriva varför så många i dag, inklusive han själv säger han, lider av hybris. Eller hybris light, säger han med ett skratt.
– Det bygger ju på en osäkerhet, att man måste hävda sig. Man kan få för sig att en människa som har hybris är självgod, men det hänger ihop med jante, att vi inte lyfter varann, utan trycker ner varann, säger Mårten Andersson.

Standup-stjärnan har vid ett par tillfällen cirkulerat i pressen för små saker som känns irrelevanta i det stora sammanhanget. Gamla misstag lever kvar i minnet när Google finns.
– Det känns som om alla bestämt sig för att inte tycka om mig. Jag har aldrig känt mig omtyckt i Sverige. Att älska sig själv blev en överlevnadsstrategi. När ingen annan gör det har jag varit tvungen att göra det mer.
Lite småallvarlig är föreställningen alltså. Men mest blir det en kul lördagskväll med bland annat massor av imitationer, lovar Mårten Andersson.

Varför blev temat hybris den här gången?
– Bland annat var det så att jag träffade en kompis och vi satt och pratade. Så kom jag på att jag mest satt och pratade om mig. ”Herregud”, sa jag. ”Hur är det med dig?” Då sa hon: ”Ja kära vän, det finns nog en anledning till att vi har fått två öron en mun”. Det var smart sagt tycker jag. Det gjorde att jag började fundera på hur många det finns som ger råd till folk som inte bett om det. Och det här att vi gärna tar massor av bilder på oss själva. Och så säger vi: ”Nej, så där ser jag inte ut”. Och så tar vi tjugo till.
Den reflektionen ger Mårten ett av de största skratten i föreställningen.
– Då börjar folk tänka, det där är ju jag. Har jag hybris?
Att få med ett budskap bland det roliga är viktigt, tycker Mårten. I förra föreställningen var frågan: Lever du det liv du vill?
– Som artist vill jag med humorn öppna upp folk så de blir mjuka. När de väl är där kan jag komma med små budskap och då kan de ta det till sig. Mina shower är lite lätt terapeutiska blandat med humor. Det är så jag vill ha det, säger Mårten Andersson.

 

Mårten Andersson

X